Un alt fel de educatie
Am citit in ultimele zile, saptamani, postari foarte interesante pe la pheideas, cdmitroi, bogdanic si nu numai despre ce se intampla in tara asta, despre lipsa de educatie si cultura si indoieli sau incredere ca ceva ceva se va schimba…si m-am gandit sa-mi spun si eu uof-ul pe tema asta…
Blogul meu se vrea a nu fi unul de critica, reclamatii si alte de-astea, ci jumatatea plina a paharului, dar, pentru ca sunt convinsa ca lucrurile se pot schimba, ca educatia poate fi facuta oricarei generatii si poate da roade la orice varsta, fac exceptie si scriu pentru ca SPER
Uof-ul meu, asa cum spuneam, e tot legat de educatie si ma refer acum la lipsa totala de educatie prin mass-media sau, mai mult, la “educarea” populatiei prin distrugerea criteriilor de selectie. Nu avem cum sa facem abstractie de media, astea sunt vremurile pe care le traim, suntem aproape in permanenta conectati la televizor si la internet si, vrem-nu vrem, suntem bomboardati cu informatii care mai de care mai aberante pe aceste cai…Poate ca unii dintre noi reusesc sa selecteze si sa urmareasca numai ceea ce merita, ce aduce un plus de valoare educatiei, culturii, filosofiei lor de viata, dar cei mai multi nu reusesc si chiar nu ii consider pe ei vinovati…nu ne putem astepta ca, dupa atatia ani de 2 ore program tv, cateva ziare si reviste, populatia sa fie experta in a selecta ce urmareste.
Este firesc ca omul, care are in el un sambure al curiozitatii , curiozitate care de multe ori este orientata gresit spre “ia sa vedem ce mai fac altii…ia uite ce-a facut ala, aia etc”, este foarte usor de manipulat sa urmareasca toate aberatiile de stiri si de emisiuni care ii satisfac apetitul de “senzational”. Si uite asa avem la tv numai stiri cu crime, violuri si alte oribilitati de-astea, avem stiri, dar si emisiuni intregi despre disparitii inexplicabile, nunti, botezuri, inmormantari din high-life-ul romanesc, incat tot romanul ajunge sa-si doreasca o nunta ca a Monicai Columbeanu sau, de-a dreptul morbid, o inmormantare ca a lui Dolanescu…ca sa nu mai vorbim de stirile din sfera manelelor si de programe care dau numai astfel de…schelalaieli (era sa zic muzica si sa jignesc astfel o multime de artisti adevarati).
Sacrificam educarea populatiei pe altarul audientei. Se intampla si lucruri frumoase in tara asta, mai castigam cate un premiu la un festival de film, mai au loc lansari de carte si alte evenimente culturale…dar, in cazul de exceptie in care la stiri se mai da si un astfel de eveniment pe parcursul a 30 de secunde de emisie, trebuie neutralizat rapid prin cel putin 30 de minute despre nunta vreunui manelist, despre ce vorbe de duh a mai spus Becali si crime cutremuratoare, a caror descriere detaliata nu face decat sa incite la alte mizerii de acest fel. Nu sunt pentru musamalizarea stirilor proaste, dar nici pentru regularitatea prezentarii lor cu lux de amanunte umflate.
Toate astea ne fac pe toti sa zicem : Doamne, ce natie suntem! pentru ca nu avem suficient acces si la lucrurile bune care se intampla si care ar mai crea un echilibru. In plus, omul se obisnuieste cu astfel de porcarii si, in mod firesc, cu timpul, nu mai gusta o emisiune frumoasa, un film bun, devine avid de senzational. In loc sa vada o emisiune de cultura, dintre putinele care se dau la tv, cel mai probabil cu audienta minima, sa asculte o muzica buna sau sa vada un film din care sa invete ceva, cauta postul unde Capatos il/o are invitat/a pe Naomi sau postul unde Oana Zavoranu isi da drumul la gura sau emisiunea de spalat creierii a Monicai Columbeau (daca o mai fi, dar cred ca a supravietuit, ca doar are audienta) si scapa din vedere simplitatea si frumusetea vietii, scapa din vedere ca viata inseamna altceva decat opulenta, fitze, bani castigati pe o coarda vocala stricata sau niste picioare ceva mai lungi si o cupa bogata la sutien.
Si repet: nu ii consider atat vinovati pe cei care se complac in a admira aceste modele de parvenitism, lipsa de orice talent si bun simt, cat pe cei care promoveaza aceste modele in detrimentul unor valori reale, care exista!
Citeam pe alte bloguri, pe care le-am mentionat la inceput, ca trebuie sa ne educam copiii in asa fel incat macar noile generatii sa se lepede de non-valori si sunt de parere ca si pe noi insine inca mai putem sa ne educam in acest sens, dar trebuie sa recunoastem ca, din pacate, atat noi, cat si copiii nostri, suntem supusi atacurilor continue ale informatiilor distrugatoare de neuroni si educatie…oricat am vrea, nu putem stopa accesul la mizeria mass-mediei si educatiei de acasa i se adauga inevitabil cea din scoli si din media.
Insa goana dupa audienta distruge atat educatia de acasa, cat si pe cea din scoli, pentru ca si parintii, care nu pot fi toti intelectuali, oameni culti, ca asta e echilibrul societatii, sunt indoctrinati cu aceleasi “valori”, iar colegii de scoala vorbesc a doua zi probabil numai despre cum a cantat Naomi “De-ai fi tu salcie” (am o mare problema cu acest moment “muzical” din orice emisiune!!!) sau despre ce si-a mai cumparat nu stiu ce vedeta si pe unde se mai plimba. Copiii, indiferent cat incerci sa le monitorizezi educatia, in afara de ce le oferi tu, vor lua lectii de viata de la Monica Columbeanu, de la fotbalistii si cantaretii, mai mult sau mai putin scoliti, dar care trec bacul…
Mie mama in copilarie imi spunea: “tu, frumoasa nu esti asa ca sa pui mana sa inveti, in viata nu astepti sa-ti pice de sus sau sa-ti dea cineva, ca de haram e, de haram se duce…trebuie sa fii in stare tu de tine!” Ce ma mai enerva! Dar cat ii sunt de recunoscatoare acum pentru ce m-a invatat si cat de rau imi pare ca nu toata lumea a avut parte de asa o mama, careia, pe langa altarul din sufletul si mintea mea, am sa-i dedic o postare la un moment dat . Si am avut tot timpul sa descopar, la momentul potrivit, la ce folosesc atu-urile fizice , fara sa dau in boala celor alde Monicutza
Revenind la postare, la romani si la educatie, nu ravnesc la cultura si spiritualitatea altora…in tari “civilizate”, din Europa de exemplu, nu dau nume, incultura este indiscutabil mai adanca, oameni vazuti bine acolo, care castiga bine raportat la nivelul de acolo, nu cunosc notiuni elementare de geografie a continentului nostru, de istorie, literatura si altele…informatia se opreste la granitele tarii lor…ii banuiesc de aroganta, dar de fapt nu ma intereseaza cauza inculturii lor. Sa fim mandri ca, pe aceste meleaguri, exista inca un respect pentru cultura si pentru spiritualitate! Da, acest respect exista, il vad inca la o parte dintre oamenii din jurul nostru, care zic despre cineva, inca admirativ, ca e destept sau ca stie multe, dar nici cultura, nici spiritualitatea si nici respectul pentru ele nu sunt promovate si, daca nu facem ceva, riscam ca intr-adevar sa ne identificam, ca natie, cu aberatiile din mass-media.
Citeam acum cateva luni un articol scris de un elvetian care a trait in Romania si care spunea ca parerea Europei despre noi este total gresita…el a gasit foarte multe lucruri frumoase in oamenii de aici, valori adevarate, dar nu poate invinui celelalte tari ca au asa pareri, pentru ca ei ne vad asa cum ne aratam. Imi pare rau ca nu am gasit mail-ul cu acest articol, dar imi amintesc ca facea un paralelism foarte inspirat intre faptul ca Europa ne considera un popor de romi si faptul ca televiziunile noastre dau n emisiuni despre romi, exagereaza (putin spus) in a promova o muzica pe care bietul om nu o intelegea deloc (cine-l invinuieste?!) numita “manele”, ca revelioanele tv romanesti abunda in vedete care canta asa ceva si in scenete de un dezavarsit prost-gust. Si mare dreptate are nenea elvetianul cand ne critica pentru ca nu suntem in stare sa aratam ce putem, reusind sa scoatem in fata doar ce e mai prost si cu care, in mod justitficat, altii ne identifica. Asta este reclama pe care mass-media ne-o face!
Intr-un comment al lui mildsunnystar, citeam ca “pe perioada de criza ies oamenii de valoare la suprafata”, asta este si parerea mea si sunt sigura ca lucrurile se vor schimba, iar oamenii, mai devreme sau mai tarziu, vor reveni la un sistem de valori sanatos, dar ce putem face sa se intample mai degraba mai devreme decat mai tarziu?! Nu putem astepta ca statul de exemplu sa faca ceva si nu doar pentru ca si cei care inseamna statul sunt indirect interesati de audienta construita pe mizerie, dar si pentru ca, chiar de n-ar fi asa, autoritatile ar putea sa cenzureze doar anumite categorii de informatii, pe cele care reprezinta atacuri concrete si exprese la educatie, morala, etica, nu si pe cele care sunt un atac la bunul simt sau atacuri indirecte la imaginea tarii si la educarea oamenilor, pentru ca ar lovi in libertatea de exprimare si in transparenta in informare.
Asa incat, singurul lucru care imi vine in minte, ar fi sa incetam sa le mai facem audienta celor care ne indoctrineaza cu aberatii, astfel, pentru cei care exceleaza in porcarii, sa nu mai memoram in televizoare posturile respective, ca sa nu riscam sa le oferim nici macar 1 secunda de audienta cat schimbam canalele, pentru altii care mai au si programe cat de cat normale, sa nu mai zabovim in timpul celor proaste. Recunosc ca nu stiu daca este o solutie viabila si cu efect, altfel decat la nivel individual, dar poate, cine stie, vom reusi sa mai zdruncinam audienta si sa tragem un semnal de alarma ca ne-am saturat sa fim tratati ca o natie cu un IQ minim.
Poate, inca o solutie ar mai fi sa scriem…asa cum fac eu acum, asa cum faceti voi de multe ori, si eventual, sa le trimitem si Intaltimilor lor, sugativele de audienta, mesaje de acest gen…cu cat vor primi mai multe, cu atat vor intelege ca targetul lor de audienta se limiteaza din ce in ce mai mult…Ceva mai extrem, ma gandeam la o actiune in masa sau, mai degraba inactiune, in sensul ca, in anumite zile, sa tinem televizoarele inchise la orele la care ei asteapta maxima audienta…Sunt doar niste idei, habar nu am daca ar functiona intr-adevar vreuna, pentru ca, pana acum, nu mi-am propus niciodata vreo reactie, altfel decat individuala, la bombardamentul negativ al lumii inconjuratoare.
Ditamai postarea si tot nu mi se pare destul pentru a desfiinta, macar in felul asta, manipularea in directii complet eronate de catre cei care ne informeaza, ne distreaza si ar trebuie sa ne si educe.
Daca aveti si alte idei sau solutii, in afara de a sparge televizoarele, cum imi vine mie uneori , sau de sparge geamurile cladirilor de unde ne trimit asiduu perle demne de dezgust, dati-le frau liber!
Ar fi atat de multe de spus incat nu ti-ar ajunge probabil un weekend… dar l-ai "risipi" degeaba. Este foarte greu sa selectezi fara a da, cel putin pentru cateva secunde peste cate o "bomba" antieducationala. Eu, spre exemplu am incercat sa folosesc doar anumite canale ale televizorului – AXN, Discovery (oricare dintre ele), National Geographic, VH1, Mezzo, uneori TVR Cultural.
Dar, gasesc in program un film pe care imi doresc sa il vad, pe un alt post tv – si, atunci, fara sa vreau, in timpul publicitatii (care uneori dureaza cu promo cu tot si 15 minute)ma "umplu" de "Schimb de mame", "Teste de fidelitate" si "Talente fara numar"… este imposibil sa nu ma "atac"…
Si, daca ai observat, chiar si pe bloguri, de foarte multe ori, postarile sunt legate tot de aceste asa-numite "vedete"…
@noapteaiguanei: da, e destul de dificil sa facem noi selectiile atat de stricte, dar mi-as dori sa le faca cei care fac programele, scornesc si promoveaza toate "minunile"…probabil ca e timp risipit, desi eu mai sper
cu cat vor primi mai multe, cu atat vor intelege ca targetul lor de audienta se limiteaza din ce in ce mai mult…
Problema e că nu se limitează. O emisiune care nu are audienţă dispare, ăsta e mersul lucrurilor în media.
Ale idei în afară de a sparge televizoarele? Sabotarea releelor de emisie, de exemplu. Sau bruierea semnalului.
Revenind, nu ştiu dacă asta este o soluţie. Asta au încercat comuniştii: să impună nişte standarde prin limitări şi restricţii. Şi iată unde am ajuns acum. Atîta vreme cît se vor accepta nişte standarde de frică, iar nu pentru că au fost înţelese şi valorizate, atunci cînd factorul frică dispare (pentru că la un moment dat dispare) derapajele sunt colosale şi cu implicaţii adînci în sînul societăţii.
Românii au fost multă vreme o societate guvernată de frică şi nu de valori. Iar ca să impui nişte valori care să guverneze societatea acum, trebuie întâi să existe acele valori şi să se manifeste la locul şi timpul potrivit. Apoi mai trebuie răbdare şi tenacitate.
Iar în materie de educaţie, aş băga în programa şcolară, ca lectură obligatorie pe latura socială (nu ştiu ce ore se mai fac acum, ştiu că exista la un moment dat educaţia civică sau ceva de genul) Psihologia mulţimilor a lui Gustave Le Bon şi Tratat de dezinformare a lui Vladimir Volkoff. Sunt din cărţile care ar învăţa copiii cum să recunoască manupilarea, dezinformarea şi să se ferească de ele, să pună şi să-şi pună întrebări fără să mai ia de bun tot ce li se serveşte maturi fiind.
Dar cine are nevoie de oameni nemanipulabili sau care ştiu să se ferească de manipulări şi dezinformări?
@Saturnianul: pai tocmai asta ar fi si ideea, ca emisiunile cu un grad mare de idiotenie sa nu mai aiba audienta si sa dispara…la un moment dat, daca se constata ca nu mai prind astfel de emisiuni, vor fi inlocuite cu ceva mai bun…
Glumeam cu spartul geamurilor sau orice alte solutii extreme, tocmai pentru ca frica nu este o solutie. Selectia facuta de oameni ar fi un semnal de alarma pentru televiziuni, dar nu stiu cat este de posibil…
De-abia se face in facultati sociologie si nu in toate , iar Volkoff poate nici in facultati, decat in cele de profil…Educatia prin scoala a fost f importanta pana acum niste ani, acum insa, indiferent ce se face in scoli, media are o putere mult mai mare asupra copiilor decat orice invata la scoala.
Chestia cu audienta stabileste prioritatile. Programele se fac in functie de asta. Asa a ajuns "Parte de carte" dupa miezul noptii (??? sau la ore aiurea), iar orele de audienta maxima sunt pline de stiri despre ce masina si-a mai luat Mutu sau cum vorbeste Becali cu ziaristii.
Personal nu sunt deranjat intr-atat de prezenta high-life-ului in media, cat de prezenta under-low-life-ului. Nuntile tiganesti, reality show-urile cu manelisti sau scandalurile interlopilor cu sabii si topoare ma dezgusta mai mult decat inmormantarea sau nunta cine-stie carei vedete. Nu sustin ca privesc asa ceva, dar parca sunt mai usor de suportat.
Dar totul este o falsa problema. Nu media a stricat criteriile de selectie, ci este rezultatul acestor criterii existente in firea noastra ca narav. Nici macar nu e datoare sa modeleze aceste criterii. Scoala, in schimb, ar trebui sa fie un factor puternic. Si familia.
Cerem, cred, prea mult.
Atat timp cat nu ne putem alege decat conducatori bezmetici sau infumurati si meschini nu vom putea face un pas catre mai bine. Atat timp cat nu vom avea respectul legii nu vom iesi din mocirla.
Cum poti sa-ti educi copilul intru respectul legii cand te vede ca dai spaga la poarta spitalului sa poti intra in afara orelor de vizita?
Te plangi ca politistii sunt spagari, dar le dai cu usurinta spaga sa uite ca ai trecut pe rosu.
Vreau sa vad si eu pe ala care accepta sa i se ia carnetul si refuza sa dea spaga politistului. Ii voi strange mana si il voi respecta.
am niste spume pe maniipularea asta cu ajutorul massmediei de nu iti inchipui. E adevarat ca e o unealta de educatie. Foarte mare grija. Mi se pare foarte periculoasa aceasta educatie pentru ca are unui interes individual sau de grup. Renuntati la televizor. Eu am rezolvat-o in parte.
Stii ce se mai intampla, pe langa faptul ca programele tv sunt sub orice critica? Daca se intampla ca un om de cultura sa apara la televizor, devine bagatelizat de colegii de breasla. Cine, obraznicul ala care s-a compromis si a aparut la televizor…
Exista, la noi in tara, o parere conform careia, daca apari la televizor, esti de teapa celor care impanzezc canalele.
Si-aici intervine o piedica in calea ridicarii nivelului de educatie prin intermediul televizorului, pentru ca oamenii valorosi se feresc de asta ca dracu de tamaie. Si e mare mare pacat.
@bogdanic: ai dreptate, ceea ce invata acasa si la scoala este sau ar trebui sa fie baza, dar avand in vedere ca oamenii si mai ales copiii sunt influentabili si vor crede mai degraba ce se spune la tv decat ce le spune un parinte sau un profesor, din pacate conteaza enorm ceea ce se promoveaza prin media. In plus, nu cred ca populatia a determinat proportia mare de aberatii in media, daca ne gandim ca, dupa decenii de comunism si de lipsa de informare, atunci cand am avut n canale si informare la liber, toata lumea era avida de orice se transmitea, fara sa aiba educatia sau cultura necesara pentru a selecta, lucru pe care il consider firesc si de care cei din media au profitat si inca profita. Refuz sa cred ca noi ca popor ne nastem mai redusi decat altii sub aceste aspecte si este chiar datoria mass-mediei sa contribuie la educare in acest sens. Iar, daca familia si scoala conteaza, cu ce ne ajuta daca si familia si mediul scolar este influentat de aceeasi mass-medie?!
@cdmitroi: Si eu am renuntat in parte, dar imi pare rau ca in loc sa folosim evolutia omenirii si a tehnicii in scop constructiv, o folosim foarte prost sau incercam sa renuntam la a o mai folosi. Daca tot exista asa o forta de manipulare prin media, ar insemna foarte mult daca ar fi utilizata pentru a manipula in sensul cunoasterii, al educarii, al formarii gusturilor…
@afreuda: la asta nu m-am gandit si cred ca ai dreptate…cumva e de inteles si reactia oamenilor de cultura in acest sens pentru ca emisiunile sunt asa cum sunt si mai rar un format de emisiune care sa suporte si astfel de invitati, iar un om, care are o anumita valoare, sa se duca la o emisiune in finalul careia mai canta o manea sau in care mai sunt si invitati de calitate indoielnica…ar insemna sa nu se respecte pe sine si, in plus, targetul de spectatori nu merita aparitia, ca sa zic asa…
Draga mea, eu am făcut o facultate de jurnalism, am zeci de cunoştinţe printre ziarişti, citesc zilnic presa pt că aşa trebe la job. Despre părerea mea, cât de obiectivă am putut fi, despre presă îmi permit să-ţi dau link la postare, sunt fff interesante comentariile (http://liarebelyell.blogspot.com/2009/04/de-data-asta-despre-presa.html). Ca un mic rezumat la ce ai scris tu, cred că e un îngrozitor lanţ al slăbiciunilor. Părinţii nu mai au timp de educat copiii (eu dau şi meditaţii de 12 ani şi pot scrie romane despre copii, şcoală, profesori, etc), profesorii sunt slab pregătiţi şi nu au nici vocaţie, nici interes să mai pună un minim de pasiune în ceea ce fac. Facultate poate face oricine acum, fără măcar să treacă o zi pe la cursuri. Pe google găseşti rezumate la orice, aşa că de ce să mai citeşti o carte? Sunt f de acord cu ce spune Afreuda, am auzit oameni culţi, intelectuali, spunând că nu au de ce să se ducă la dezbateri, că până la urmă tot la desuet, vulgar şi non-valori se ajunge. Şi ei se fac de rahat şi nu merită efortul.
@LiaLia: multumesc pentru comentariu si pentru recomandarea postarii tale, am citit-o cu mare placere si am regasit viziunea unui profesionist . Intr-adevar, este vorba de un cerc vicios in ce priveste educatia, care din pacate are efecte dezastruoase…tocmai datorita acestui cerc, ma gandeam ca, avand in vedere forta mediei de a impune, ar putea fi un punct de plecare, daca aceasta forta ar folosita constructiv…dar am inteles si mai bine din postarea ta ca probabil va mai curge multa apa pe Dambovita…
Excelent scris; si te admir ca ai rabdare sa analizezi, pe de o parte si pe de alta parte pentru nuanta de optimism. Eu din pacate nu mai pot, nu mai am chef, nu ma mai intereseaza. Eu stiu sa ma feresc de non-valori, caut oameni pe aceeasi lungime de unda cu mine si.. cam atat. Nu am – din pacate, probabil – inclinatii educative, sa zic asa.
@Arana: mulţam de apreciere! Îţi dai seama că, pentru a "supravieţui" şi eu procedez la fel, caut oameni cu sisteme de valori similare cu al meu, dar încerc şi să-mi păstrez încrederea că se poate şi altfel…asta şi pentru că, aşa cum spuneai şi tu în ultima postare, vedem totuşi în jurul nostru şi oameni preocupaţi de literatură, de cultură, de valori…poate nu atât de mult cât ne-am dori, dar, ţinând cont de tendinţele societăţii şi mai ales de manipularea negativă prin intermediul media, e posibil ca în timp, să nu mai fie preocuparea asta nici cât e acum…
Pingback: La plimbare prin blogosferă (11) | Rontziki
Pingback: Nightcrawler | Evantaiul Memoriei
Pingback: Ştirile. Manualul utilizatorului de Alain de Botton | Evantaiul Memoriei